Ani nie za siedmioma lasami, ani nawet za jedną rzeką, tylko tutaj, w Gdańsku, niedaleko, jest takie miejsce, gdzie wszyscy wspólnie  działamy, by chorym dorosłym u kresu życia oraz przewlekle chorym dzieciom stwarzać najlepsze warunki z możliwych, ich opiekunom rodzinnym skutecznie pomagać, osieroconych prawdziwie pocieszać, a zmagającym się z chorobą nowotworową mądrze wspierać.

Myślcie sobie, jak tam chcecie...

…ale my działamy i to już od 35 lat - jako najstarsze na Pomorzu Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SA, a od 15 lat jako Fundacja Hospicyjna. Rocznie opiekujemy się około 1000 chorych dorosłych i dzieci zarówno w ich domach, jak i na oddziale stacjonarnym, 900 osieroconymi dzieci w całej Polsce oraz blisko 200 osobami z chorobą nowotworową.

Roboty mamy huk: prowadzimy Hospicjum Dutkiewicza, naszych podopiecznych wspieramy finansowo i psychologicznie, a ponadto rozwijamy wolontariat, edukujemy i rozmawiamy na tematy związane z końcem życia, chorobą, śmiercią i żałobą, wydajemy książki oraz hospicyjny kwartalnik.

Czy to bajka, czy nie bajka…

Tylko że to ani żadna bajka, ani żadne krasnoludki. Gdyby to jednak bajka była, w Fundacji od pracowitych skrzatów aż by się roiło. W rzeczywistości Fundację tworzą pełne zaangażowania osoby, które każdego dnia działają na rzecz potrzebujących z całego serca i ile sił im starcza. Może chcesz się dołączyć? Lubisz pomagać? Przyłącz się do nas! Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wyjątkową choinkę z fundacyjnymi skrzatami możecie obejrzeć w Galerii Przymorze w Gdańsku, w ramach Charytatywnej Wystawy Choinek, do 6 stycznia 2019. Zapraszamy!

Przekaż 1%

Wypełnij PIT przez internet i przekaż 1% podatku