Wspólnie z Fundacją Agora  zorganizowaliśmy w siedzibie Fundacji Hospicyjnej w dniach 13 i 14 kwietnia oraz 11 i 12 maja 2018 szkolenie dla koordynatorów wolontariatu opiekuńczego na temat tworzenia i koordynacji wolontariatu w środowisku lokalnym. Wykłady, warsztaty, praktyczne porady oraz wymiana doświadczeń miały dać podstawy swoistego vademecum pracy koordynatorów i pomóc otworzyć im drogę do skutecznego inicjowania i rozwijania wolontariatu w ich otoczeniu. Skupiliśmy  się na kwestiach organizacyjnych, takich jak: rekrutacja i weryfikacja kandydatów do wolontariatu, rozpoczęcie współpracy, szkolenie kandydatów do wolontariatu, warsztat pracy koordynatora wolontariatu, zarządzaniu trudnymi sytuacjami, ale rozmawialiśmy też o sprawach formacyjnych:  rozwoju, budowaniu motywacji, zaufania i siły wewnętrznej wolontariuszy. Nie zapomnieliśmy o  formach promocji idei wolontariatu i wykorzystaniu do niej współpracy z mediami oraz nowych technologii.

Elementem projektu była również wizyta studyjna koordynatorów lokalnego wolontariatu opiekuńczego w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej (i Środowiskowym Domu Samopomocy) w Radomsku. Stała się okazją do poznania form działalności i organizacji wolontariatu w lokalnych domach podopiecznych i placówce opiekuńczej. Dała możliwość podzielenia się dotychczasowymi doświadczeniami koordynatorów, spostrzeżeniami, dobrymi praktykami i wiedzą.

Na zakończenie cyklu szkoleniowego uczestnicy otrzymali Pakiet Koordynatora, zawierający materiały merytoryczne, w tym wzory pism, formularzy, film edukacyjny, poradniki dla koordynatora i wolontariusza w pdf, ulotki, plakaty, pinsy dla wolontariuszy, książki i tablet.

Nasz program wsparcia koordynatorów przyniósł wymierny efekt: na organizowane przez nich szkolenia dla wolontariuszy zgłosiło się 150 osób, a 120 rozpoczęło wolontaryjną współpracę z ośrodkiem.

W projekcie wzięło udział 15 osób z 13 ośrodków: Stowarzyszenie Samopomocy Terytorialnej w Lublinie, Stowarzyszenie Na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „Uśmiech Nadziei” z Łopiana, Specjalmed sp. z o.o filia Nowy Sącz „Hospicjum domowe”, Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą Oddział w Gdańsku, Fundacja Okno Nadziei w Dobczycach, OPS Bielany m.st. Warszawy, Dom Pomocy Społecznej w Sopocie, MOPS w Kielcach, OPS w Pszczynie, MOPS w Oławie, DPS w Pelplinie, Fundacja Bursztynowym Szlakiem w Pruszczu Gdańskim, parafia św. Ojca Pio w Gdańsku.

Projekt podsumowano w siedzibie Fundacji Agory w Warszawie.

Zamów kartkę!

Konkurs