"Wyjrzeć przez okno" to zbiór tekstów drukowanych w ciągu 6-letniej współpracy Anny Kulki-Doleckiej z kwartalnikiem Fundacji Hospicyjnej „Hospicjum to też Życie”. Ich autorka, z zawodu psycholog, prywatnie jest mamą dwóch synów, w tym Pawła będącego pod opieką Hospicjum Domowego dla Dzieci im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku, prowadzonego przez Fundację Hospicyjną.

"Najważniejsze jest zasadnicze przesłanie, ważne dla każdego, niezależnie od rodzaju kryzysu przyniesionego mu przez życie: chorobę ukochanego dziecka, własną niedołężność, krach w firmie, porzucenie czy cokolwiek, co przewróciło dotychczasowy ład, cel i sens. Żal, bezradność, lęk, wykluczenie można zastąpić świadomym dążeniem do bycia szczęśliwym. Trzeba jednak podjąć trud: przyjrzeć się sobie i rozejrzeć wokół. Otworzyć spiżarnię swoich przeżyć i sprawdzić, co mamy, a o co warto zadbać. Co oferuje nam świat? Ania pokazuje okna, które otworzone, przyniosły jej radość i moc. Niewątpliwie każdy ma swoje wyzwania, możliwości i braki, ale przecież z wielu doświadczeń, o których pisze autorka, można skorzystać niemal wprost. Jedyne, czego nie zrobi za nas nikt, to podjęcie decyzji.

A gdy wszystko układa się świetnie, przesłanie Ani nie traci na aktualności. Wówczas również trzeba podjąć trud: przyjrzeć się sobie i rozejrzeć wokół. Sprawdzić, co mamy, a o co warto zadbać i… może podarować czas komuś, kto właśnie walczy o chwilę odpoczynku, potrzebuje pomocy przy zakupach czy opieki nad zdrowymi dziećmi. Opiekun rodzinny nie musi być sam. Chyba już pora pootwierać okna."

(Z Przedmowy do książki)

Premierowe spotkanie z autorką książki odbędzie się 30 listopada br., w Dniu Opiekuna Rodzinnego, w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich. Rozmowę z autorką poprowadzi Ewa Wołkanowska-Kołodziej. Książka dostępna jest w księgarni Fundacji, wkrótce także w księgarniach internetowych i stacjonarnych w całej Polsce.

Anna Kulka-Dolecka – absolwentka UG na kierunku Psychologii oraz Akademii Rozwoju Umiejętności Trenerskich SWPS. Od 2012 roku współpracowniczka kwartalnika „Hospicjum to też Życie” Fundacji Hospicyjnej. W 2008 roku, z powodu nieuleczalnej choroby syna Pawła, wraz z całą rodziną została podopieczną gdańskiego Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC.

Zamów kartkę!

Konkurs