W 2018 r. już po raz trzeci we współpracy z gdańskimi szkołami przeprowadzimy Dzień Tumbo, czyli dzień solidarności z dziećmi i młodzieżą w żałobie.

W Polsce co pół godziny dziecko traci bliską osobę. To oznacza, że codziennie również w szkole pojawia się osierocony uczeń. Odpowiednie przygotowanie i edukacja społeczności szkolnej może ułatwić dziecku, w wypadku straty kogoś bliskiego, odnalezienie się w nowej rzeczywistości. Rozmowa o śmierci i umieraniu może pomóc zdobyć umiejętności radzenia sobie z trudnymi emocjami.

Program Dnia Tumbo zawiera część teoretyczną i praktyczną. Uczniowie dowiadują się, czym jest żałoba, jakie pojawiają się wtedy emocje, jak sobie z nimi radzić. Ćwiczenia odwołują się do fabuły bajek, wokół hasła: „Dzieci radzą sobie same tylko w bajkach”. Ważnym elementem Dnia Tumbo są także działania zainicjowane przez samych uczniów, na rzecz dzieci, które straciły kogoś z bliskich.

Zgłoszenia przyjmujemy do 10 listopada, na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Formularz zgłoszeniowy

Informator o Dniu Tumbo

Plakat A4 "Dzień Tumbo"

Plakat A3 "Dzień Tumbo"