21 listopada br., już po raz drugi, w Światowym Dniu Życzliwości i Pozdrowień, ponad 100 placówek oświatowych w Gdańsku zorganizowało Dzień Tumbo, czyli Dzień Solidarności z Dziećmi i Młodzieżą w Żałobie. Celem wydarzenia było zachęcenie uczniów do rozmowy o śmierci i żałobie oraz pomoc finansowa osieroconym.

Fundacja Hospicyjna zaprosiła także mieszkańców Gdańska na otwarty wykład dla rodziców i opiekunów dzieci przeżywających żałobę. Podczas spotkania z psycholog Agnieszką Paczkowską można było dowiedzieć się, jak mądrze wspierać pociechy w tej trudnej sytuacji. W 41 przedszkolach, 47 szkołach podstawowych i gimnazjach, a także w 20 szkołach ponadgimnazjalnych i zespołach szkół odbyło się wiele spotkań poświęconych tematyce dzieci osieroconych. W większości placówek miały miejsce kiermasze, podczas których przeprowadzono zbiórkę pieniędzy. W niektórych szkołach Dzień Tumbo zamienił się w Tydzień Tumbo! Z niecierpliwością czekamy na relacje z wydarzeń i zdjęcia.

W Polsce co pół godziny dziecko traci bliską osobę. To oznacza, że codziennie również w społeczność szkolną wkracza osierocony uczeń. Szkoła jest ważnym miejscem dla każdego dziecka, a tym bardziej dziecka w żałobie, dlatego powinno się w niej podejmować temat cierpienia, choroby i śmierci. Im bardziej społeczność szkolna zostanie „oswojona” z tematyką śmierci, tym łatwiej będzie dziecku, w wypadku straty kogoś bliskiego, odnaleźć się w nowej rzeczywistości oraz uzyskać wsparcie. Mówienie o śmierci i umieraniu jako o normalnym i naturalnym problemie może pomóc młodym ludziom zdobyć umiejętności radzenia sobie z trudnymi emocjami.

- Duże zainteresowanie szkół Dniem Tumbo w 2016 r. utwierdziło nas w przekonaniu o potrzebie kontynuowania tego projektu. Przez cały rok działamy w sferze edukacji, której celem jest zwiększenie świadomości o żałobie dzieci. W roku szkolnym 2016/2017 udzieliliśmy 200 godzin konsultacji psychologicznych, 460 uczniów wzięło udział w „Spotkaniach z Bajką” w Europejskim Centrum Solidarności, 141 szkół otrzymało książkę terapeutyczną „Czary mamy”. W tym roku wydaliśmy już kolejną bajkę-plasterek „Za siódmą górą  - mówi Agnieszka Paczkowska, koordynatorka programu, psycholog Hospicjum ks. Dutkiewicza w Gdańsku, prowadzonego przez Fundację Hospicyjną.

Program Dnia Tumbo zawiera część teoretyczną i praktyczną. Uczniowie dowiadują się, czym jest żałoba, jakie pojawiają się wtedy emocje i jak sobie z nimi radzić. Proponowane ćwiczenia odwołują się do fabuły znanych bajek, a inspiracją do ich opracowania było hasło: „Dzieci radzą sobie same tylko w bajkach”. Ważnym elementem Dnia Tumbo są także działania zainicjowane przez samych uczniów.

Środki zebrane podczas licznych kiermaszów, wyprzedaży  i aukcji w szkołach zostaną przeznaczone na wsparcie podopiecznych Funduszu Dzieci Osieroconych „Tumbo Pomaga”, działającego przy Fundacji Hospicyjnej. Podopieczni funduszu otrzymują wsparcie w edukacji, prezenty z okazji świąt czy Dnia Dziecka. Podczas Dnia Tumbo w 2016 r. uczniowie gdańskich szkół zebrali kwotę 26 000 zł, równowartość 26 rocznych stypendiów dla podopiecznych funduszu.

Zamów kartkę!

Mikołaje, łączcie się!