Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele

Serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnej kampanii Fundacji Hospicyjnej, której celem, jak zawsze od 14 już lat, jest poruszanie na forum społecznym tematów ważnych i trudnych, związanych z kresem ludzkiego życia. Mówiliśmy o istocie opieki hospicyjnej, roli komunikacji, wolontariacie, żałobie i osieroceniu, pokazując jednocześnie różne formy i zadania interdyscyplinarnej opieki paliatywno-hospicyjnej nad dorosłymi i dziećmi. Siłą każdej kampanii i jej szczególną wartością jest zaangażowanie zespołów z różnych stron Polski, podejmujących działania edukacyjne i pomocowe pod jednym, wspólnym hasłem „Hospicjum to też Życie”. Przyłączając się do kampanii potwierdzają one, że poruszany problem jest ważny, wymaga nagłośnienia i wypracowania rozwiązań. Udział każdego zespołu to kolejny głos „za”. Im jest nas więcej, tym bardziej jesteśmy słyszalni.

W ramach XIV kampanii chcemy kontynuować poruszony w poprzedniej edycji temat sytuacji
i potrzeb opiekunów rodzinnych, czyli członków rodzin sprawujących w domach opiekę nad swoimi niesamodzielnymi bliskimi dorosłymi i dziećmi. Jej hasło to: „Opiekun rodzinny - nie musi być sam”. Chcemy przypomnieć, z jakimi obciążeniami wiąże się opieka nad osobą ciężko i nieuleczalnie chorą, jakie zmiany wprowadza w życiu opiekunów i jak bardzo potrzebne jest stworzenie systemowego wsparcia, funkcjonującego od początku choroby. Chcemy zachęcić lokalne społeczności do budowania sieci wsparcia w obrębie wspólnot sąsiedzkich lub parafialnych, które mogą uzupełniać opiekę formalną. Poprzez konkretne działania i jednocześnie dyskusję merytoryczną, chcemy zacząć zmieniać rzeczywistość opiekunów rodzinnych.

Dlaczego jest to dla nas ważne? Bo to zespoły paliatywno-hospicyjne przejmują opiekę w ostatnim etapie życia chorych, kiedy rodzina jest już zmęczona, a niekiedy nawet wypalona, zrezygnowana. Czasami, po złych wcześniejszych doświadczeniach, roszczeniowa czy nieufna. Widzimy konsekwencje braku odpowiedniego wsparcia rodzin od początku choroby, szczególnie tej długotrwałej, a także braku informacji, edukacji, pomocy w opiece oraz emocjonalnej i finansowej. Opiekun, który potrafi zadbać o siebie, który ma wsparcie, jest lepszym opiekunem, a dla zespołów opiekuńczych – lepszym partnerem.

Zapraszamy do oddania głosu „za”. Zapraszam do przystąpienia do XIV kampanii Fundacji Hospicyjnej

Anna Janowicz,

Koordynator kampanii