12 tysięcy złotych to koszt spełnionych marzeń rodziców Majki i Oskara - podopiecznych Fundacji Hospicyjnej i Hospicjum Dutkiewicza. Tyle kosztuje specjalistyczny inwalidzki wózek dziecięcy o nazwie Stingray.

Oskar - niespełna dwuletni, uroczy chłopiec, cierpiący podobnie jak jego siostra, na niedorozwój móżdżku. Maluszek jest diagnozowany także w kierunku padaczki, nie siedzi sam, nie utrzymuje głowy, nie mówi. Porozumiewa się z otoczeniem głównie za pomocą mimiki twarzy, uśmiecha się, wodzi wzrokiem, rozpoznaje bliskich, zaczyna gaworzyć. Jego stan wymaga jednak bardzo intensywnej rehabilitacji, a wózek z którego korzysta w tej chwili (zwykły wózek spacerowy) niestety sprzyja nieprawidłowemu ułożeniu ciała i powstawaniu skoliozy, rujnującej efekty ciężkiej pracy chłopczyka z rehabilitantami.

Wózek Stingray ma wszelkie udogodnienia potrzebne Oskarowi, biorąc pod uwagę jego zmienne napięcie mięśniowe (na przemian spastyczność mięśni i wiotkość) oraz to, że jest drobnym maluszkiem. Dzięki niemu chłopiec ma większą szansę na poprawę sprawności i bardziej samodzielną przyszłość.

Możesz pomóc Oskarowi, prosimy o wpłaty na numer konta: 39 1540 1098 2001 5562 4727 0013 odbiorca Fundacja Hospicyjna z dopiskiem: „Dla Oskara”

Uśmiech Dziecka 2017

#SamotnyBohater?