Wsparcie socjalne

Sytuacja materialna osieroconej rodziny często się drastycznie pogarsza, a dziecko przeżywające żałobę doświadcza społecznego wykluczenia z powodu biedy. Swoją „inność” odczuwa zwłaszcza w szkole, w gronie rówieśników. Niejednokrotnie pojawiają się kłopoty w nauce. Często okazuje się też, że ze względów finansowych niemożliwa jest kontynuacja wcześniejszych pasji.

Fundusz Dzieci Osieroconych tym wszystkim problemom wychodzi naprzeciw. Dzięki pozyskanym sponsorom co roku wypłaca dzieciom wskazanym przez ośrodki hospicyjne wsparcie edukacyjne, które mogą przeznaczyć na rozwijanie swoich zdolności lub uzupełnienie braków w nauce. Dzięki zaprzyjaźnionym firmom organizuje im również wakacyjny wypoczynek, zarówno latem, jak i zimą, oraz przeprowadza wielkie akcje, mające na celu sfinansowanie szkolnych wyprawek, a także wysłanie prezentów z okazji Świąt i Dnia Dziecka. Od wiosny 2012 roku przy Centrum Wolontariatu działa świetlica socjoterapeutyczna „Przystań”.

DONATE

amount:

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE

In Solidarity

Wszelkie pytania i e-maile prosimy kierować na adres:
a.wlodkowska@fundacjahospicyjna.pl